Skapa trygghet på kontoret i coronatider

Under det gångna året har fler och fler företag digitaliserat delar av sin verksamhet på grund av pandemin som sköljer över världen, och fler och fler anställda har fått jobba hemifrån. Med den kunskap som nu finns kring coronaviruset öppnar en del företag upp sina kontor igen och en del arbete kan återigen utföras på plats. Här kommer råd och tips på hur du kan göra återgången till kontoret så trygg som möjligt.

Respekt och god kommunikation är avgörande

Att kunna hålla avstånd är något av det allra viktigaste för att även hålla smittspridningen i schack. Här behöver både ledningen och de anställda hjälpas åt för att visa varandra respekt, och dessutom göra om själva kontorslandskapet om till exempel skrivborden står för nära varandra. Här är en länk till DI för mer läsning. Exempelvis är skärmväggar en utmärkt lösning både för de anställda och eventuella besökare. Det är även av stor vikt att ventilationen fungerar bra i lokalerna för att minska smittspridningen, annars behöver det vädras ordentligt med jämna mellanrum. En god kommunikation mellan ledning och anställda kommer även det öka känslan av trygghet på kontoret, då många kan känna en osäkerhet att komma tillbaka efter en tid av hemmajobb. Se till att de anställdas känslor, tankar och idéer blir lyssnade på och respekterade så finns alla förutsättningar att tillbakagången till kontoret kommer bli en bra upplevelse för alla.

Proffsig och kontinuerlig städhjälp

Något som är bra för alla kontor och företag, även när pandemier inte är överhängande, är att ha bra städrutiner för att hålla arbetsplatsen ren och fräsch. Det allra bästa är att anlita en professionell städfirma som ni är nöjda med, vilket gör att ni kan fokusera helt på arbetet i företaget. Genom till exempel https://www.hemfrid.se/kontorsstadning får ni all den städhjälp ni behöver och lite till. Det här är ett företag med hög kvalitet och flexibilitet, som använder sig av svensktillverkade och miljövänliga städprodukter. Vill ni kan ni även beställa ert förbrukningsmaterial genom dem. De erbjuder även tilläggstjänster som storstädning, fönsterputs och enklare hantverk, vilket gör att ni kan få allt jobb inom många områden gjort av samma företag. Att tryggt kunna lita på att städningen blir genomförd grundligt och kontinuerligt är en viktig faktor för att personalen ska komma tillbaka till kontoret och känna sig både lugn och säker. Övriga detaljer som lätt kan genomföras är också att ställa ut handsprit på olika platser för att hålla extra rent nu i coronatider.

Ta hjälp av växter

För att skapa ytterligare trevnad men också som en hjälp i att ta hand om luften, kan växter med fördel placeras ut på kontoret. Vi människor mår bra av växter, och den gröna färgen har en lugnande effekt på oss. Skaffa gärna växter som renar och fuktar luften så skapas ännu fler gynnsamma förhållanden. Exempel på sådana växter är murgröna, silverkalla, gerbera, krysantemum, guldpalm och ampellilja men det finns många, många fler. Gör kontoret rent, fräscht och med en inbjudande atmosfär så finns alla möjligheter att återgången till kontoret ska bli så positiv som möjligt för alla anställda.

Den ständigt ökande näthandeln

handlar online

Näthandeln i Sverige är på ständig uppgång, vilket innebär att allt fler fysiska butiker tvingas slå igen. Enligt ekonomer och forskare som följer marknaden och dess trender ser det ut som att tusentals affärer kommer att upphöra under de kommande åren, samtidigt som konsumenten kommer att ha alltfler internetbutiker att välja bland.

Det finns flera orsaker till denna trend och det diskuteras idag huruvida den är bra eller dålig i långa loppet och som alltid finns det för- och nackdelar med allt. Å ena sidan är det enklare att handla från en skärm samtidigt som det innebär att vi rör på oss allt mindre. Vilket är viktigast? Bekvämlighet eller motion? Vilka andra faktorer spelar en avgörande roll i debatten?

Nyheter

Under den senaste tidens besvär med covid-19 viruset som sprids över världen så har det varit ett väldigt stort tryck efter handsprit. Handsprit och att tvätta händerna var det som man rekommenderade väldigt tidigt och folkhälsomyndigheten har varit väldigt tydliga på den punkten då det kan göra att viruset undviks att sprids mellan människor. Covid-19 eller coronaviruset som det kallas har alltså både gjort att fler har handla på nätet och samtidigt så har nästan alla fått slut på handsprit för det blev så eftertraktat. Ett tips är att hålla utkik hos välkända aktörer som apohem under deras kategori med handsprit för att kunna beställa när det behövs hem. Klicka på länken för att komma till apohems kategori handsprit.

Tidssparande

En av de absolut mest eftertraktade varorna idag är tid! Den moderna människan lider av en ständig brist på den och det innebär att varje fri minut är värd sin metaforiska vikt i guld. Att från en dator hemma, en surfplatta på jobbet eller en mobil på bussen kunna handla hem precis allt det man behöver sparar en oerhört stor mängd tid som man annars hade spenderat på att gå till butiken, välja alla varor och stå i kö för att betala. Att i lugn och ro kunna handla läkemedel, skönhetsprodukter och kosttillskott från apohem.se vilken tid på dygnet som helst, utan att behöva stressa, är enormt praktiskt och bekvämt. Man kan se bilder på det man vill ha, läsa om produkternas innehåll och till och med ställa frågor på live chatten om det är något man undrar över. Allt detta utan att behöva knuffas med andra kunder och stå i tråkiga köer!

Prissparande

Det är inte bara värdefull tid man tjänar in på att handla online. Det är också ekonomiskt fördelaktigt då e-butikerna inte behöver lika mycket personal och hyra som fysiska affärer. Ytterligare en bonus är att det är mycket enkelt att jämföra priser på nätet, något som är i stort sett omöjligt i verkligheten då man där behöver gå från butik till butik för att kolla priser. E-handeln är mycket konkurrenskraftig och man kan ofta hitta bra erbjudanden via olika kampanjer, eller genom att registrera sig som kund och prenumerera på nyhetsbrev.

Oundvikliga nackdelar

De främsta nackdelarna med näthandeln idag är att en hel del människor blir arbetslösa allteftersom de fysiska butikerna stänger och att människor överlag blir allt mer stillasittande. Den där extra turen till butiken är nyttig för kropp och själ, och när det kommer till vissa produkter, som kläder och böcker, är det något speciellt med att kunna prova dem och känna deras material och doft. Fenomenet e-handel har dock kommit för att stanna och innebär en stor tjänst för konsumenten vad gäller tid, priser och tillgång.

Här är en guide från youtube på hur man kan shoppa online, i den här går Therese lindgren igenom EBAY:

Röra på sig genom jobbet är en förmån

Många av oss arbetar hemifrån nu och kommer kanske inte ut så naturligt som vi gjorde förr. Den sedvanliga cykel- eller gåturen till jobbet har ersatts med att gå från sovrummet till vardagsrummet där arbetsdatorn står. Då är det bra att många arbeten erbjuder friskvårdsbidrag som förmån. Det ger många av oss chansen att träna och att arbetsgivaren betalar. Listan är lång på vad som kan göras och den utvidgas hela tiden, från att kunna spela badminton till att löpa maratonlopp. Det är värt att kolla upp om ditt arbete erbjuder detta.

Även om det positiva är större än det negativa så finns det risker med att idrotta. Vi har alla läst artiklar om hur träning hjälper kroppen. De flesta tidningar som till exempel aftonbladet har en hälsospalt där de goda effekterna gås igenom. Om du inte rör på dig regelbundet eller har varit stillasittande länge och har kommit igång nu under den senaste tiden så är risken stor att kroppen överbelastas eller belastas fel med en skada som följd. En skada kan förstöra hela känslan av att ha ”kommit igång” men hjälp finns att få. Många är specialiserade på just idrottsskador och https://idrottsskadespecialisterna.se kan hjälpa dig för att du ska få ett så bra upplägg som möjligt på just din rehab.

Bland de vanligaste personer att få skador, är de som tidigare har varit aktiva för att sedan vara stillasittande några år och först efter ett tag försöka komma igång igen. Då minns huvudet hur kroppen brukade fungera men det gör den sällan längre, med en överbelastning eller felbelastning som följd. Det skojas ofta om medelålders män som sliter av hälsenan under innebandyn med arbetet för att de tror att de är 20 år igen. Eller det inom löpvärlden etablerade begreppet ”gubbvad” som är ett begrepp för många olika problem i vaden.

Detta ska inte stoppa någon från att röra på sig. De positiva hälsoeffekterna överväger nästan alltid och det är aldrig för sent att börja. Det är värt att kolla upp din försäkring innan du börjar idrotta och om försäkringen täcker skador i samband med idrott. I annat fall finns det speciella idrottsförsäkringar som går att teckna till väldigt förmånliga priser. Det är inte roligt att träna och idrotta och samtidigt tänka på konsekvenserna av vad som skulle hända vid en eventuell skada. Då är det bättre att vara säkrad och kunna fokusera på träningen full ut.

om olyckan ändå skulle vara framme så finns det hjälp att få med rehabträning. Många är specialiserade på just träningsskador och hjälp finns att få när det behövs. Om en skada uppstår är det viktigt att inte tro att du kan läka ut den själv alla gånger utan det kan vara viktigt att ganska tidigt kontakta en specialist för att få rådgivning eller tips för din rehab, så att du så snart som möjligt kan komma tillbaka och gymma, spela innebandy, löpa, spela tennis eller vad du än väljer att göra som friskvård.

Onlinehandeln i topp

E-handeln har varit på stadig uppgång i flera år allteftersom fler och fler upptäcker de många fördelarna med att kunna shoppa online. Mat, möbler, kläder, böcker, apoteksprodukter och garner är bara några exempel på populära saker att köpa och utbudet bara växer dag för dag.

Det finns flera faktorer som bidragit till att den här typen av handel har ökat så mycket. En av de främsta är tillgängligheten; idag har de flesta svenskar ständig tillgång till nätet via dator eller mobiltelefon. En annan faktor är tidsekonomin; många människor uppskattar att kunna spara in sin värdefulla tid på att kunna handla allt online. Ytterligare en är utbudet; genom att ha världens alla butiker samlade på sin skärm kan användaren välja och vraka bland produkter av alla slag.

För vardag och fest

Den senaste boosten för e-handeln har också varit coronapandemin. Folk uppmuntras att stanna hemma och hålla avstånd, och det har gett en uppgång åt exempelvis BBQ-fester för nära och kära. Att kunna få hem allt du behöver med några klick är enormt bekvämt och om du går in på bluegaz hemsida hittar du marknadens bästa grillar i alla modeller och priser. Det finns små, enkla kolgrillar och stora gasolgrillar för större tillställningar och massor av tillbehör som spett, förkläden, handskar och rotisserier. Till det kommer också en receptsektion på sidan där du hittar massor av härliga kött-, fisk- och grönsaksrätter som passar din grill. Vad sägs om en ölkyckling med potatis eller en valenciansk paella? En härlig svamprätt eller den perfekta hamburgaren?

Olika områden

När du väl har hittat det du behöver kan du sedan söka vidare efter kompletterande produkter för att din BBQ ska bli lyckad. Du kanske vill ha lite trädgårdsmöbler eller en uppblåsbar pool för varma dagar? En snygg outfit för tillställningen och skön musik att streama i bakgrunden?

Det är just det här som är magin med att handla online. Du kan sitta i hemmets lugna vrå medan du söker efter olika produkter och samtidigt få tips och idéer om allt som har att göra med det du är intresserad av. Allt i ett, så att säga. Att sedan få allt levererat är en extra bonus och bra e-handlar har alltid en proffsig kundservice som du kan kontakta om du vill ställa frågor eller få personlig rådgivning. Det är inte för inte som e-handel ökar och oavsett vem du är, var du bor och vilken budget du har kan du alltid hitta perfekta produkter för just dig.

Företagsframgångar värda att fira

Som entreprenör och företagare möter man ständigt motgångar. Det är riskfyllt att driva företag och många entreprenörer känner en ekonomisk utsatthet. De flesta har en ständig känsla av otillräcklighet eftersom det jämt finns mer att göra och nya mål att springa mot. Det är dock viktigt att stanna upp ibland och njuta av framgångarna längs vägen. Det är inte bara slutmålet som räknas, utan även delmålen. Här kan du läsa mer om några företagsframgångar värda att fira.

Lanseringen

Lanseringen av företagets tjänst eller produkt är en viktig dag. Ofta ligger det många månaders planering och hårt arbete bakom att ta fram en färdig produkt. Det kan exempelvis handla om en fysisk produkt eller en hemsida som förmedlar tjänsterna. Oavsett vad bör det firas eftersom lanseringen markerar avstampet mot en nya spännande framtid. Självklart bör detta firas med en passande tårta. Hos dintarta.se kan du beställa skräddarsydda tårtor online. Här kan du bland annat beställa kreativa och goda tårtor med företagets logotyp. Det är ett perfekt sätt att göra lanseringen till en minnesvärd och entusiastiskt dag bland grundare och medarbetare.

Den första försäljningen

Alla som någon gång drivit företag vet att de första kunderna är de svåraste att få. Den första betalande kunden är ett bevis på att det finns en efterfrågan för produkten eller tjänsten. Detta bör självklart firas eftersom det är ett första kvitto på att idén kan fungera.

Stora kontrakt

Enstaka kunder i all ära, men stora och viktiga kontrakt kan vara avgörande för ett företags framtid. Ett kontrakt med en stor aktör kan innebära nya möjligheter och en kapitalökning i företaget. Ett stort kontrakt kan till exempel leda till en ökad efterfrågan som kräver nyanställningar eller investering i maskiner. Många företagare drömmar om dessa typer av kontrakt eftersom de ger tillväxt och ibland även en viss typ av stabilitet. När du skriver på ett viktigt kontrakt bör du även passa på glädjas åt framgången.

Årsjubileum

Företags årsjubileum är särskilt roliga att fira. Årsdagen innebär att företaget överlevt ytterligare ett år. Alla som någon gång drivit företag vet att det är riskfyllt och att man aldrig vet hur länge företaget överlever på marknaden. Spelreglerna kan förändras snabbt vilket gör att företaget kan börja gå dåligt och i värsta fall tvingas i konkurs. Faktum är att de allra flesta nystartade företag och startups misslyckas. Hela 35 procent av alla nystartade bolag går i konkurs inom tre år från starten visar statistik från statliga Tillväxtanalys.

Många av de unga tillväxtbolagen stöter på samma problem. Några av de vanligaste problemen för nystartade bolag är kapital, olönsam affärsmodell, svårt att få kunder, tekniska problem, genomförandet och dålig tajming. Vid lanseringen av företaget är det många som är positiva och hoppfulla i förhållande till sin idé. Verkligheten ser dock tyvärr ofta annorlunda ut vilket gör det svårt för många företag att överleva i konkurrensen. Därför är det särskilt viktigt att fira företagets årsjubileum. Vanliga år att fira är 1, 3, 5, 10 och så vidare. Precis som vid födelsedagar bör dessa viktiga datum firas stort med tårta och bubbel.

Utveckla ditt företag trots restriktioner!

Det är många verksamheter som har drabbats hårt på grund av alla restriktioner till följd av den rådande pandemin. Om du och ditt företag är ett av dem så är det här en artikel för dig. I följande text hittar du mer information om hur du kan ställa om din verksamhet så att den blir mer digital samt andra sätt som du kan utveckla din verksamhet på för att anpassa den efter de rådande omständigheterna.

Tips för butiksägare

Några av dem som drabbats hårdast till följd av restriktionerna är butiksägare. Du som äger eller driver en butik känner dig säkert träffad. I takt med att antalet besökare har begränsats har läget förvärrats för butiksägare. Samtidigt visar statistiken att handeln inte har minskat, snarare tvärtom, den generella handeln har ökat. Det vill säga, du som driver en butik har alla möjligheter att lyckas trots rådande restriktioner.

En av nycklarna till att handeln och butikerna har lyckats hålla sig flytande trots restriktionerna är att de har ställt om till digital verksamhet. Det kanske låter skrämmande för dig som driver en liten butik, men det är vare sig krångligt eller särskilt svårt. Genom att använda dig av Sitoos guide kan du enkelt synkronisera din fysiska och digitala butik. På bara några minuter kan du få den hjälp du behöver för att komma igång. En övergång till näthandel ger dig oanade möjligheter och du slipper konkurrensen från de stora butikerna som driver mer eller mindre hela sin verksamhet digitalt.

Dessutom innebär inte en satsning på digital handel att din fysiska butik blir lidande, snarare tvärtom. Det har visat sig att e-handel snarare har gynnat de fysiska mindre butikerna som satsat på både digital handel och en fysisk butik. Genom att attraheras via nätet har fler nya kunder hittat till de fysiska butikerna också.

Tips på företagsutveckling

Trots att regeringen skjuter till pengar så har många verksamheter haft det extra tufft nu. Det finns en uppsjö av företag som har fått ställa in eller ställa om sin verksamhet, så du behöver verkligen inte känna dig ensam, läs om deras berättelser här så får du en bild av omfattningen.

Samtidigt finns det historier om företag som har lyckats hålla sig flytande också. Dessutom pekar statistiken på att det startades fler nya företag under 2020 än året innan. Det vill säga, det finns sätt att lyckas på också, även om det kräver större insatser och en nypa tur.

Det finns många sätt att utveckla ditt företag på och i kristider kan det vara bra att stanna upp och utvärdera den verksamhet du har. Det kan vara bra att ta tillfället i akt att fundera över om du och ditt företag kan genomföra några mindre förändringar för att öka er omsättning. Det kan också vara läge att se över vilka nya samarbetspartners som ditt företag skulle kunna ta hjälp av under rådande omständigheter. Oavsett om du har deltagit vid regionala eller lokala nätverksträffar tidigare så kan det vara ett ypperligt tillfälle att delta nu. På det sättet kan du knyta nya kontakter och ta hjälp av företag som sitter i samma situation som du.

Företagsleasing av begagnade bilar

Leasing av företagsbilar är inte något nytt påfund, tvärtom är det något som har existerat ungefär lika länge som det har funnits bilar på våra vägar. Genom leasing kan ett företag använda sig av moderna och pålitliga fordon utan att ha tillgång till det kapital som hade krävts om företaget självt skulle ha köpt och ägt bilarna.

Enkelt förklarat innebär företagsleasing att ett företag hyr en bil av ett leasingföretag. Bilen används därefter i tjänsten av en person som är anställd i företaget. Så länge den person som använder bilen endast gör detta i arbetet kostar det inte personen något. Används bilen även privat kommer emellertid personen som använder bilen att förmånsbeskattas för detta.

Traditionellt sett har företag i huvudsak leasat nya bilar från leasingföretagen men det är även möjligt att leasa en begagnad bil. Detta är dessutom något som kan vara av intresse för såväl företag som privatpersoner. Den som är intresserad av leasing av en begagnad bil kan besöka kvd.se där det finns ett stort antal begagnade bilar tillgängliga för leasing samtidigt som man erbjuder bra villkor och har lång erfarenhet från denna typ av leasing.

Vid leasing av en begagnad bil är det viktigt att kontrollera vilka villkor som gäller. Villkoren skiljer sig åt mellan olika leasingföretag och de är inte desamma som vid leasing av en ny bil. Vanligtvis har man som kund vid leasing av en begagnad bil betydligt större möjligheter att påverka villkoren i leasingavtalet än vad som är fallet om man leasar en ny bil. Var därför inte rädd för att förhandla när du ska leasa en begagnad bil.

Det är självfallet även viktigt att kontrollera bilens skick. En begagnad bil som är möjlig att leasa har vanligtvis rullat på vägarna under i vart fall tre års tid och är därför inte i nyskick. Detta innebär att olika nybilsgarantier och liknande inte ingår. Å andra sidan är de flesta bilar vilka använts för leasing i mycket gott skick. De har blivit regelbundet servade i enlighet med villkoren i leasingavtalet och har därför en väl ifylld servicebok där du snabbt kan skapa dig en bild över bilens skick och dess underhåll.

Det ligger dessutom i leasingföretagens intresse att inte få några problem med de begagnade bilar som de leasar ut. Leasingföretagen gör därför ett mycket snävt urval när de väljer ut vilka begagnade bilar som är tillgängliga för företagsleasing. Oftast är det endast de bilar vilka befinner sig i absolut toppskick som är möjliga att leasa. Att leasa en begagnad bil är därför något som fler företag borde överväga. Det ger företaget en möjlighet att erhålla en relativt ny och väl underhållen bil till ett pris som ligger avsevärt lägre än om företaget leasar en helt ny bil.

De vanligaste lånen i Sverige

Svenskar tar allt fler lån för att finansiera sin livsstil. Men vad är det egentligen det lånas till och vilka typer av lån är det som tas? Om man tittar på statistik över lånemarknaden i landet, kan man se att det är några typer av lån som förekommer oftare än andra.

De lån som är absolut vanligast att ta är privatlån, blancolån, billån och huslån. Dessa fyra lån är det troligt att många kommer ta minst en gång under sitt liv. Det är dags att kika på vad dessa lån innebär och när du kan ansöka om dem.

Privatlån

Att ta ett privatlån är något många gör under livet. Med ett privatlån kan du låna pengar till något du vill inhandla eller göra. Det kan handla om att låna allt från 10 000 kr till 400 000 kr. Du kan alltså anpassa lånesumman efter vad du behöver låna till. Kanske vill du renovera din bostad eller göra något annat som kräver en större summa pengar.

Ett privatlån är flexibelt och du kan låna av såväl stora banker som mindre kreditgivare till en bra ränta. Ett privatlån kan du ofta ansöka om på internet, vilket gör det till ett snabbt och smidigt lån.

Blancolån

Ett blancolån är en form av privatlån som ofta används till konsumtion. Att ansöka om ett blancolån är enkelt och de allra flesta kvalificerar sig för denna typ av lån. Du kan bland annat ansöka om ett blancolån hos Lendify som erbjuder peer-to-peer-lån.

Med ett blancolån kan du låna allt från små summor till riktigt höga belopp. Du kan använda detta lån till allt från teknik till semesterresor och det finns inget krav på säkerhet. Ett blancolån är ett bra alternativ om man snabbt vill få tillgång till det lånade beloppet. Kanske är det just därför som detta typ av lån är så pass populärt.

Billån

Ett annat lån som många väljer att ta är ett billån. Ett billån är precis vad det låter som – ett lån för att köpa en ny bil. Det är dock en variant av ett privatlån och följer samma enkla principer, alltså enkel ansökan online utan krav på säkerhet.

En ny bil är ofta en stor kostnad som många hellre tar på avbetalning än sparar ihop till. Du kan ofta ta ett billån utan säkerhet. Dessutom kan du använda ditt billån hos både en privat bilförsäljare och hos en bilhandlare.

Huslån

Ett av de vanligaste lånen bland den svenska befolkningen är huslån. Att ta ett bostadslån är något många gör flera gånger under sin livstid. I takt med att familjen växer vill man uppgradera sitt boende till en större lägenhet eller ett hus.

För att ta ett huslån behöver du ha en handpenning, detta eftersom du endast får låna upp till 85 % av din bostads värde. Denna kan du antingen spara ihop till eller låna till. Ett huslån väljer de flesta att ansöka om hos en större bank då de ger ett tryggt lån och en bra ränta för den långa återbetalningstiden.

Vad är riskkapital och när behövs det?

Beroende på vilket stadium ens företag befinner sig i behöver företaget få in kapital på ett eller annat sätt. Det vanligaste tillvägagångssättet är att ett nybildat företag finansieras direkt av ägarna genom att de betalar in aktiekapitalet om 50 000 kr till bolagsverket i samband med stiftandet. Själva bildandet av ett företag utgör dess absolut första kapital, så kallat aktiekapital, men vad händer när verksamheten sätter igång i företaget?

Riskkapital för att lyckas med företagsexpansionen

När företaget är nystartat är det sällan det räcker med det ursprungliga kapitalet om 50 000 kr. Istället behöver det nybildande företaget ta in ytterligare kapital. Tillskott av kapital kan antingen göras med hjälp av lån eller riskkapital. Mellan lån och riskkapital finns det ett antal viktiga skillnader att känna till.

Ett sätt att se på riskkapital innebär att det är förenat med risk. Emellertid kan ju all form av utlåning till någon del förknippas med risken att inte få lånet återbetalt. Ett vanligt företagslån föregås alltid av en kreditbedömning av en bank. Ett lån följer oftast av någon form av säkerhet för lånet. Må det vara i form av pantbrev eller företagsinteckningar. Riskkapital däremot görs oftast i utbyte mot ett ägande i bolaget i syfte att få ett bestämmande i verksamheten.

Skillnaden mellan att låna in kapital som extern långivare och att förse ett företag med kapital i form av riskkapital utgörs därför av möjligheten att vara med och påverka resultatet i det företag som fått kapital.

Riskkapital är riskfyllda investeringar i utbyte mot ägande

Den svenska riskkapitalmarknaden har de senaste tjugo åren varit väldigt intensiv. Inte minst har den tagit fart i samband med den teknologiska utvecklingen på IT-sidan. I Stockholm kan återfinnas flera välkända private equity bolag (PE-bolag) vars verksamhet går ut på att köpa in sig i företag med låga eller inga intäkter, vars marknadspotential är hög. I samband med investeringen vill PE-bolaget oftast ta en aktiv del i förädlingen av bolaget och säkerställa att det finns vissa finansiella eller marknadsmässiga mål som uppfylls i syfte att skapa ett högre värde på de aktier de köpt. Deras ägarhorisont är oftast tämligen kort – sett ur ett ägarperspektiv – och därför vill PE-bolagen på olika sätt förädla sitt riskkapital så de kan sälja aktierna för ett högre pris.

Riskkapitalbolag

Den prisbelönade ekonomen David von Laskowski har studerat riskkapitalbolagens (PE-bolagen) förädling av bolag de investerat i. Artikeln belyser hur riskkapitalbolagens benägenhet att ständigt förändra påverkar styrningen och den strategiska inriktningen i bolag de investerar i. Hur riskkapitalbolagen arbetar kan emellertid skilja sig åt, och det är inte en sanning att riskkapital endast behöver komma från de större riskkapitalbolagen.

På marknaden för riskkapital finns en mängd olika aktörer. Statliga aktörer som ALMI och Saminvest såväl som privata riskkapitalister är alla potentiella investerare i företag med sunda och intressanta idéer med stor marknadspotential. Ett bolag kan redan i ett tidigt stadium välja att söka efter riskkapital. Det kan ju rentav vara så att det krävs ett större kapital än vad grundaren själv kan stoppa in i syfte att få ut en prototyp, eller bygga upp t.ex. företagets första order.

Lyckas med vårens företagsevent!

Driver du ett eget gym? Eller är du chef eller personalchef för ett gym eller någon annan träningsanläggning? Då är det här en text för dig. Nedan hittar du bra tips och idéer på hur du lyckas skapa ett fantastiskt företagsevent under våren. Det gäller både företagsevent som du genomför för att locka nya kunder som företagsevent som genomförs för att skapa god stämning bland kollegorna.

Ett bra sätt att snabbt skapa gemenskap och trevlig stämning oavsett om det är externt eller internt är att äta och/eller laga mat tillsammans. Ett bra och enkelt sätt att laga mat tillsammans är exempelvis med hjälp av https://bluegaz.se och genom att grilla. Dels är det en fördel för att de allra flesta matpreferenser och allergier tillåter grillad mat av nån sort och dels är det ett roligt sätt att laga mat gemensamt på.

Andra bra tips för att lyckas med interna företagsevent är att välja aktiviteter som alla dina anställda kan vara delaktig på. Antingen om ni redan har gemensamma intressen så som träning eller genom att välja en aktivitet som grillning eller matlagning som passar alla. Om ni väljer träning som tema kan en bra intern aktivitet vara att gemensamt ställa upp i exempelvis den svenska klassikern eller Vårruset.

Externa event

Om du ska arrangera ett externt företagsevent behöver du utgå ifrån de inbjudna gästernas preferenser snarare än dina anställdas. Däremot innebär inte det att det inte går att kombinera de båda punkterna. Men, istället för att fokusera på hur du kan skapa en bra stämning mellan dina anställda och/eller kollegor så ska fokuset vara på att skapa ett lyckat event för era inbjudna gäster.

En bra utgångspunkt vid externa event är att välja ett passande tema. Om du representerar ett företag som sysslar med träning kan exempelvis träning vara ett bra tema även för de externa eventen. Det ökar nämligen sannolikheten för att gästerna också är intresserade eller blir intresserade av ert företag.

När du har valt ett tema kan du låta temat genomsyra allt från inbjudan till mat och aktiviteterna som ni planerar att genomföra under eventet. Ha i åtanke att det är en fördel att lägga lite extra energi på inbjudan och maten även om det inte är det huvudsakliga ni ska göra under kvällen. Det beror på att det är större sannolikhet att de inbjudna tackar ja till en intressant och kanske personlig inbjudan än ett reklamutskick.

I samma veva gäller det också att planera eventet och skicka ut alla inbjudningar i god tid. Tänk på att de flesta är uppbokade veckovis numera och var därför ute i extra god tid. Det kan också vara bra att skicka ut ett meddelande om att ni planerar ett event och ungefär vilket datum redan två månader i förväg och sedan skicka ut en officiell inbjudan en månad efter det.

En stor fördel och något som ofta lockar många gäster till externa event är en av två saker, antingen om ni har möjlighet att investera i någon form av dragplåster, exempelvis en komiker eller föreläsare. Eller, om ni inte har den ekonomin, så kan det vara smart att lägga in mingeltid i aktiviteterna. På det sättet kan ni locka fler gäster genom att låta dem nätverka med varandra.