Vad är riskkapital och när behövs det?

Beroende på vilket stadium ens företag befinner sig i behöver företaget få in kapital på ett eller annat sätt. Det vanligaste tillvägagångssättet är att ett nybildat företag finansieras direkt av ägarna genom att de betalar in aktiekapitalet om 50 000 kr till bolagsverket i samband med stiftandet. Själva bildandet av ett företag utgör dess absolut första kapital, så kallat aktiekapital, men vad händer när verksamheten sätter igång i företaget?

Riskkapital för att lyckas med företagsexpansionen

När företaget är nystartat är det sällan det räcker med det ursprungliga kapitalet om 50 000 kr. Istället behöver det nybildande företaget ta in ytterligare kapital. Tillskott av kapital kan antingen göras med hjälp av lån eller riskkapital. Mellan lån och riskkapital finns det ett antal viktiga skillnader att känna till.

Ett sätt att se på riskkapital innebär att det är förenat med risk. Emellertid kan ju all form av utlåning till någon del förknippas med risken att inte få lånet återbetalt. Ett vanligt företagslån föregås alltid av en kreditbedömning av en bank. Ett lån följer oftast av någon form av säkerhet för lånet. Må det vara i form av pantbrev eller företagsinteckningar. Riskkapital däremot görs oftast i utbyte mot ett ägande i bolaget i syfte att få ett bestämmande i verksamheten.

Skillnaden mellan att låna in kapital som extern långivare och att förse ett företag med kapital i form av riskkapital utgörs därför av möjligheten att vara med och påverka resultatet i det företag som fått kapital.

Riskkapital är riskfyllda investeringar i utbyte mot ägande

Den svenska riskkapitalmarknaden har de senaste tjugo åren varit väldigt intensiv. Inte minst har den tagit fart i samband med den teknologiska utvecklingen på IT-sidan. I Stockholm kan återfinnas flera välkända private equity bolag (PE-bolag) vars verksamhet går ut på att köpa in sig i företag med låga eller inga intäkter, vars marknadspotential är hög. I samband med investeringen vill PE-bolaget oftast ta en aktiv del i förädlingen av bolaget och säkerställa att det finns vissa finansiella eller marknadsmässiga mål som uppfylls i syfte att skapa ett högre värde på de aktier de köpt. Deras ägarhorisont är oftast tämligen kort – sett ur ett ägarperspektiv – och därför vill PE-bolagen på olika sätt förädla sitt riskkapital så de kan sälja aktierna för ett högre pris.

Riskkapitalbolag

Den prisbelönade ekonomen David von Laskowski har studerat riskkapitalbolagens (PE-bolagen) förädling av bolag de investerat i. Artikeln belyser hur riskkapitalbolagens benägenhet att ständigt förändra påverkar styrningen och den strategiska inriktningen i bolag de investerar i. Hur riskkapitalbolagen arbetar kan emellertid skilja sig åt, och det är inte en sanning att riskkapital endast behöver komma från de större riskkapitalbolagen.

På marknaden för riskkapital finns en mängd olika aktörer. Statliga aktörer som ALMI och Saminvest såväl som privata riskkapitalister är alla potentiella investerare i företag med sunda och intressanta idéer med stor marknadspotential. Ett bolag kan redan i ett tidigt stadium välja att söka efter riskkapital. Det kan ju rentav vara så att det krävs ett större kapital än vad grundaren själv kan stoppa in i syfte att få ut en prototyp, eller bygga upp t.ex. företagets första order.

Den ständigt ökande näthandeln

handlar online
Näthandeln i Sverige är på ständig uppgång, vilket innebär att allt fler fysiska butiker tvingas slå igen. Enligt ekonomer och forskare som följer marknaden och dess trender ser det ut som att tusentals affärer kommer att upphöra under de kommande åren, samtidigt som konsumenten kommer att ha alltfler internetbutiker att välja bland.

Det finns flera orsaker till denna trend och det diskuteras idag huruvida den är bra eller dålig i långa loppet och som alltid finns det för- och nackdelar med allt. Å ena sidan är det enklare att handla från en skärm samtidigt som det innebär att vi rör på oss allt mindre. Vilket är viktigast? Bekvämlighet eller motion? Vilka andra faktorer spelar en avgörande roll i debatten?

Tidssparande

En av de absolut mest eftertraktade varorna idag är tid! Den moderna människan lider av en ständig brist på den och det innebär att varje fri minut är värd sin metaforiska vikt i guld. Att från en dator hemma, en surfplatta på jobbet eller en mobil på bussen kunna handla hem precis allt det man behöver sparar en oerhört stor mängd tid som man annars hade spenderat på att gå till butiken, välja alla varor och stå i kö för att betala. Att i lugn och ro kunna handla läkemedel, skönhetsprodukter och kosttillskott från apohem.se vilken tid på dygnet som helst, utan att behöva stressa, är enormt praktiskt och bekvämt. Man kan se bilder på det man vill ha, läsa om produkternas innehåll och till och med ställa frågor på live chatten om det är något man undrar över. Allt detta utan att behöva knuffas med andra kunder och stå i tråkiga köer!

Prissparande

Det är inte bara värdefull tid man tjänar in på att handla online. Det är också ekonomiskt fördelaktigt då e-butikerna inte behöver lika mycket personal och hyra som fysiska affärer. Ytterligare en bonus är att det är mycket enkelt att jämföra priser på nätet, något som är i stort sett omöjligt i verkligheten då man där behöver gå från butik till butik för att kolla priser. E-handeln är mycket konkurrenskraftig och man kan ofta hitta bra erbjudanden via olika kampanjer, eller genom att registrera sig som kund och prenumerera på nyhetsbrev.

Oundvikliga nackdelar

De främsta nackdelarna med näthandeln idag är att en hel del människor blir arbetslösa allteftersom de fysiska butikerna stänger och att människor överlag blir allt mer stillasittande. Den där extra turen till butiken är nyttig för kropp och själ, och när det kommer till vissa produkter, som kläder och böcker, är det något speciellt med att kunna prova dem och känna deras material och doft. Fenomenet e-handel har dock kommit för att stanna och innebär en stor tjänst för konsumenten vad gäller tid, priser och tillgång.

Här är en guide från youtube på hur man kan shoppa online, i den här går Therese lindgren igenom EBAY:

Vikten av nyhetsbrev

företags nyhetsbrev
Som företagare vill du att ditt företag växer, att både du, ditt företag och dina anställda ska utvecklas och använda sin fulla potential. Vare sig du precis har startat ett företag eller har varit med i branschen längre, finns behovet av god kunskap inom din egen bransch och andra företagsrelaterade områden.

Nyhetsbrevets funktion för dig

Ett nyhetsbrev kan göra stor skillnad – både för dig och företaget. Genom nyhetsbrev kan du ta del av andra företagares kunskap och utveckling, få information om nya lagar och regler som kommer att påverka företaget och även om kommande spännande evenemang. Ett företag är ju aldrig en egen ö, utan är alltid en del av ett större sammanhang. För att fortsätta existera måste en företagare målmedvetet arbeta med andra företag.

Nyhetsbrevets funktion för ditt företag

För att företaget ska blomstra är det viktigt att både behålla de kunder som redan finns, men också skaffa nya kunder. Att behålla kunder kräver både ett proffsigt utfört jobb, men också att de upplever att du kan besvara deras frågor, men också att de vet om att företaget faktiskt finns kvar. Det behöver finnas en pågående relation mellan dig och kunden. Ett mycket bra sätt att vårda kundrelationen på är att använda en gedigen nyhetsbrevtjänst som paloma.se, en tjänst som hjälper dig och ditt företaget framåt. Det bästa sättet för att bibehålla dina kunder är att kontinuerligt skicka nyhetsbrev till dem och visa att du och ditt företag har den bästa lösningen på deras problem.

Nyhetsbrev att följa

Det är viktigt att som företagare hela tiden hålla sig ajour med utveckligen inom branschen.

Dagens Industris nyhetsbrev är alltid bra att följa, oavsett bransch. Genom Dagens Industri får du vetskap om uppstickarna på börsen, hur det går för ekonomin i de stora företagen och de senaste trenderna att ha koll på. Genom att följa Dagens Industri får du också kännedom om de stora aktörerna inom svensk industri.

Svenskt Näringsliv erbjuder olika nyhetsbrev, inom olika branscher och ämnen. Vissa ämnen som t.ex. löner gäller alla branscher, medan andra nyhetsbrev riktar sig specifikt till vissa områden i vårt samhälle, tex vård och skola. Det är klokt att läsa igenom deras erbjudanden och skriva upp sig på minst tre nyhetsbrev att följa.

Ett nyhetsbrev som gäller alla branscher är Dagens Juridik – att förestå ett företag är att ingå avtal; om och om igen. Utan avtal ingen tillväxt. Men juridiken kan vara snårig och det är klokt att i förväg veta vilka lagändringar som kommer att komma och hur de kommer att påverka.

Det är också klokt att följa nyhetsbrev från andra i samma bransch, särskilt de stora aktörerna. Hur tänker de utveckla sina företag? Vilka planerar att expandera utomlands eller starta en ny filial? Följ också med i de nyhetsbrev som era samarbetspartner erbjuder – både som information och fin gest.

Så håller du ordning på ditt företags ekonomi

Har du svårt att hålla ordning på ekonomin i ditt företag? I den här artikeln ger vi dig konkreta tips på vad du kan göra för att det ska bli enklare att sköta den ekonomiska biten av företagandet. Det må kanske inte vara den bit du tycker är roligast, men det är utan tvekan en av de viktigaste för att företaget ska gå runt och fortsätta i rätt riktning. Därför är det även ytterst viktigt att du känner dig säker på hur du ska sköta ekonomin. Läs vidare i denna artikel för att ta kontroll över ditt företags ekonomi.

Den allra viktigaste regeln att följa är att aldrig blanda ihop ditt företags tillgångar med dina personliga tillgångar. Håll dessa separat från början för att undvika förvirring. Även om det kan kännas lättare att sköta allt det finansiella från ett och samma bankkonto är det helt klart mer komplicerat att hålla koll på vad som är ditt och vad som är företagets om allt sker från samma konto. Det första du bör göra när du startar ett företag, även om det är litet, är därför att öppna ett nytt bankkonto som endast är till för företagets utgifter och inkomster.

Var organiserad och planera i förväg

post1aBokför allt som rör ekonomin i ditt företag för att kunna analysera siffrorna. Genom att ha koll på exakt vilka utgifter och inkomster du har blir det genast enklare att planera för framtiden. Till en börjar kanske du endast fokuserar på den närmaste framtiden och hur det kommande året ser ut, men experter tipsar om att planera så långt som 10 år framåt för att kunna förutse oväntade överraskningar. Om du är beredd på att utgifter plötsligt höjs behöver det inte bli ett stort problem eftersom du har sparat pengar i detta syfte. Överväg att anlita en bokförare om du känner att du behöver hjälp.

Använd enkla verktyg som underlättar

Idag finns det en rad olika bokföringsprogram som gör det enklare att hålla koll på din ekonomi. Det du behöver ta reda på är vilket program som passar bäst för just ditt företag. Jämför därför olika program och vad de erbjuder och fundera på vad som är viktigast för dig. Det rekommenderas att välja en tjänst som erbjuds i molnet, det vill säga på nätet. Dessa kan du komma åt oavsett var du befinner dig, så länge du har tillgång till internet. Dessutom är det säkrare att ha allt i molnet än på en lokal dator ifall att datorn skulle ge upp.

post1bSkapa en budget

Detta tips går lite hand i hand med tipset om att organisera och planera. En del företagare ser detta steg som onödigt, men det är faktiskt minst lika viktigt som att ha en välutformad affärsplan. Att ha en budget innebär inte att du ska planera hur varenda krona ska spenderas, utan bör snarare användas som en ram som kan hjälpa dig att göra smarta beslut när det kommer till att exempelvis utöka budgeten för marknadsföring. Med hjälp av en budget är det enklare att se hur mycket du har råd att spendera, vilket gör att du kan planera utgifterna och satsa på det som företaget behöver för att utvecklas.

Hur du bäst investerar dina pengar

f2

Det är många som funderar över hur de bäst investerar sina pengar. Att börja investera redan i tidig ålder är klokt då det ofta tar tid för pengar att växa, särskilt om man inte är så insatt eller har så mycket tid att engagera sig i investerandet. Det allra bästa är därför att spara en bestämd summa varje månad och låta investeringarna jobba av sig självt. Oavsett hur mycket du tjänar kan du alltid spara något. En hundralapp i månaden är bättre än ingenting. Investeras pengarna på rätt sätt kan de över tid växa och så småningom ge en fin avkastning.

post2aI denna artikel kommer vi ge dig de bästa tipsen för hur du bör investera dina pengar. Du behöver inte vara en expert för att få dina pengar att växa av sig självt. Du behöver inte ens vara bra på matematik eller ekonomi. Däremot behöver du ha lite disciplin och en stor dos av tålamod. Resten lär du dig på vägen. Det viktigaste är att du kommer igång och att du aldrig investerar mer pengar än vad du faktiskt har råd att förlora. För självklart är det så att det alltid finns en risk att du förlorar din investering.

Investera i aktier och fonder

Beroende på hur världen och ekonomin har sett ut har experter rekommenderat olika typer av investeringar. Just nu är det framförallt aktier och fonder som rekommenderas då det är här du kan få dina pengar att växa och det är relativt säkert om du investerar rätt. Även fastigheter är något som rekommenderas men har du inte ett större kapital är det bästa sättet att investera dina pengar på att månadsvis köpa aktier och/eller fonder. Det första tipset vi vill ge dig innan du ger dig in i börsvärlden är att läsa på ordentligt om de företag du vill investera i.

Sprid dina risker

post2bVad menas egentligen med att sprida sina risker? Jo, det betyder att du inte bör satsa alla pengar på ett och samma företag, utan att du satsar en del i flera olika företag. Gärna inom olika branscher då det sällan går dåligt för alla branscher samtidigt om börsen skulle gå neråt. Det kan till exempel vara klokt att satsa en del av pengarna på indexfonder och en del i aktier. Vilka aktier du bör satsa på beror framförallt på vilka företag du tror på. Stora framgångsrika företag kan vara bra att investera i långsiktigt. Även spelbranschen rekommenderas då detta är en bransch i framfart.

Gör en riskbedömning

Innan du går in med pengar i ett företag är det alltid bäst att göra en riskbedömning. Detta kan vara svårt om du är oerfaren men går att lära sig över tid. Titta på företagets historik men läs också om deras framtidsplaner, vad de har för mål och hur de jobbar mot dem. Investera aldrig i ett företag du inte tror på, oavsett vad resten av världen säger. Att göra riskbedömningar ger dock aldrig en garanti, även större företag – som till exempel H&M – kan dala på aktiemarknaden. Det gäller att försöka sätta sig in i hur börsen fungerar och lära sig under tiden. Ju tidigare du vågar börja, desto bättre.