Så håller du ordning på ditt företags ekonomi

Har du svårt att hålla ordning på ekonomin i ditt företag? I den här artikeln ger vi dig konkreta tips på vad du kan göra för att det ska bli enklare att sköta den ekonomiska biten av företagandet. Det må kanske inte vara den bit du tycker är roligast, men det är utan tvekan en av de viktigaste för att företaget ska gå runt och fortsätta i rätt riktning. Därför är det även ytterst viktigt att du känner dig säker på hur du ska sköta ekonomin. Läs vidare i denna artikel för att ta kontroll över ditt företags ekonomi.

Den allra viktigaste regeln att följa är att aldrig blanda ihop ditt företags tillgångar med dina personliga tillgångar. Håll dessa separat från början för att undvika förvirring. Även om det kan kännas lättare att sköta allt det finansiella från ett och samma bankkonto är det helt klart mer komplicerat att hålla koll på vad som är ditt och vad som är företagets om allt sker från samma konto. Det första du bör göra när du startar ett företag, även om det är litet, är därför att öppna ett nytt bankkonto som endast är till för företagets utgifter och inkomster.

Var organiserad och planera i förväg

post1aBokför allt som rör ekonomin i ditt företag för att kunna analysera siffrorna. Genom att ha koll på exakt vilka utgifter och inkomster du har blir det genast enklare att planera för framtiden. Till en börjar kanske du endast fokuserar på den närmaste framtiden och hur det kommande året ser ut, men experter tipsar om att planera så långt som 10 år framåt för att kunna förutse oväntade överraskningar. Om du är beredd på att utgifter plötsligt höjs behöver det inte bli ett stort problem eftersom du har sparat pengar i detta syfte. Överväg att anlita en bokförare om du känner att du behöver hjälp.

Använd enkla verktyg som underlättar

Idag finns det en rad olika bokföringsprogram som gör det enklare att hålla koll på din ekonomi. Det du behöver ta reda på är vilket program som passar bäst för just ditt företag. Jämför därför olika program och vad de erbjuder och fundera på vad som är viktigast för dig. Det rekommenderas att välja en tjänst som erbjuds i molnet, det vill säga på nätet. Dessa kan du komma åt oavsett var du befinner dig, så länge du har tillgång till internet. Dessutom är det säkrare att ha allt i molnet än på en lokal dator ifall att datorn skulle ge upp.

post1bSkapa en budget

Detta tips går lite hand i hand med tipset om att organisera och planera. En del företagare ser detta steg som onödigt, men det är faktiskt minst lika viktigt som att ha en välutformad affärsplan. Att ha en budget innebär inte att du ska planera hur varenda krona ska spenderas, utan bör snarare användas som en ram som kan hjälpa dig att göra smarta beslut när det kommer till att exempelvis utöka budgeten för marknadsföring. Med hjälp av en budget är det enklare att se hur mycket du har råd att spendera, vilket gör att du kan planera utgifterna och satsa på det som företaget behöver för att utvecklas.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: